Thursday 14 March 2013

A RED VELVET

Assalamualaikum .. hai semua . sudah mencuba resepi yang kami beri ? jom cuba lagi ! kali nih kami ingin memberi resepi tentang kek kegemaran ramai masa ini, iaitu RED VELVET ! nyum2.. mari ikuti langkah di bawah.


Bahan A (Semuanya ayak bersama-sama)

> 250 gram tepung gandum
> 1 sudu kecil baking powder
> 1/2 sudu kecil garam
> 2 sudu kecil koko powder


Bahan B (Campurkan kesemuanya dan kecau sehingga sebati)

> 240 ml buttermilk
> 2 sudu besar pewarna merah (cari yang halal ea)

ok, untuk buttermilk ni, kalau susah sangat nak cari kat kedai, ada alternatif lain sebenarnya. Just campurkan 240 ml fresh milk dengan 1 sudu kecil cuka. Biarkan dalam 10 minit..tada..jadilah buttermilk..yup bau dia agak lain macam sikit sebab ada cuka.


 Bahan C

> 115 gram butter
> 300 gram gula kastor
> 2 biji telur (tak kisah pun telur gred apa pun yg penting basuh dulu sebelum nak guna)
> 1 sudu kecil esen vanila

Bahan D

> 1 sudu kecil cuka masakan (alternatif lain, kalau korang tak suka banyak cuka, korang boleh ambil jus limau nipis) rasa red velvet memang ada sweet sweet sour gitu ye )
> 1 sudu kecil baking soda

Untuk Topping pulak ( Saya buat Cream Cheese Frosting)

> 230 gram cream cheese Philadelphia (Cari je kat kedai mesti ada punya, pengguna yg bijak pasti cari logo halal)
> 227 gram mascorpane (tak sure ape ni..tapi anna olson letak krim ni..tapi saya cari kat kedai tak jumpa pulak, so, saya tak letak lah.eheh)
> 1 susu kecil esen vanilla
> 1 cawan gula ising
> 360 ml whipping cream (ni pun ade kat kedai, senang je nak cari)

Okey, bahan2 dah ada. mcm mana nak buat? Meh scroll bawah ni.

Firstly, pukul butter hingga kembang (about 3 minutes like Anna Olson said..haha). Ok, kalau keluarkan butter tu dari peti ais, biarkan butter tu sama ngan suhu bilik dulu. Then, baru pukul. Atau pun kalau geram sangat nak tunggu lama2, potong butter tu jadi bentuk kiub2 kecik supaya butter tu kembang dengan cepat. 

second, masukkan gula kastor dan pukul lagi selama beberapa minit yang kita nak asalkan ia sebati ngan butter tadi tu. Jangan lebih2 pulak pukul tu..Cian kat dia..huhu

Third, masukkan telur satu persatu. Then pukul ikut suka ati dalam masa 2 ke 3 minit. Eh, banyak main pukul2 kan buat kek ni..hehe. Lepas tu masukkan esen vanilla. Okey selesai dah untuk Bahan A. Yeay! Kiranya bahan A ngan bahan C bergabung menjadi satu.

Sekarang, amek bahan B pulak. Campurkan pewarna merah tu ngan buttermilk. Kemudian, kacau hingga sebati. (p/s: jangan lari bila nmpak wane merah terang benderang). Done mix Bahan B! Yeay!

K, untuk bahagian seterusnya pulak ni sila baca dengan muka serius k. Ingat! Muka Serius. Tadi dah pukul2, mana boleh buat muka comel!

Masukkan bahan A dan bahan B tadi secara berselang seli. Disebabkan kedua-dua bahan ni berpadu dan bergabung, jadi, kita kena pukul kedua-dua bahan ni dengan muka yang serius agar dapat wana merah yang memuaskan hati kita. Tu dia...macam dah keluar darah setelah dipukul dengan muka serius. Ok, stop merepek!

Ok, kesian kat bahan D kan. Dia dok tunggu gilirannya untuk dipukul.! Untuk bahan D, sebatikan cuka masakan ngan baking soda tu sekali. Tunggu sehingga buih cuka dan baking soda tu berhenti mengeluarkan bunyi..seperti..sssszzzzz...yang ni macam buat eksperimen sains pulaks. Tuangkan ke dalam adunan bahan A dan B tadi, kemudian, sebati kan. 

Tuangkan ke dalam loyang. Tak kisah apa bentuk pun boleh. segi empat ke bulat ke.. Saya tak da loyang berbentuk bulatan. Saya guna loyang berbentuk segi empat sama.




Lepas tu, masak selama 30 minit dengan suhu 175 darjah celsius. Sebelum tu, pastikan oven dipanaskan terlebih dahulu agar dapat menerima kehadiran adunan tadi. Saya selalu panaskan oven terlebih dahulu sebelum bakar adunan kek. 

30 minit kemudian.

Tutup suhu oven. Biarkan kek bertenang selama 15 minit dalam oven. Lihat keadaan kek..Whooa.. Merahnya kek kak ngah...mama saya cakap macam tu setelah melihat saya bakar kek.uhuk.






sambil2 biarkan kek tu bertenang, kita boleh buat topping cream cheeseesssee :).. caranya begini, pukul creanm cheese hingga kembang. kemudian campurkan esen vanilla dan gula ising. pukul hingga sebati. Kemudian, masukkan whipping cream. Ok, pukul lagi. tak sampai hati nak pukul dah.huhu. 3 minit kemudian kita akan lihat adunan tu jadi pekat, likat..

Amek ibu jari, rasa sedikit adunan tu. Ok, sumpah sedap! ya Allah..berjaya buat cream cheese ni.. Untuk adunan ni kan, korang boleh letak kat cupcake sebagai gam untuk lekatkan fondan kalau nak hias cupcake cantik2 lah.

Untuk nampak kek lebih antik, belah dengan sopan santun kek tu agar jadi dua lapisan. Sapukan cream cheese topping tu di tengah2 belahan kek tu. Kemudian, tutup balik dengan belahan yang sebelah lagi tu. Lepas tu, lebihan cream cheese tu sapu kat sekeliling kek tu ye. 







Selepas ituh.. ini lah hasilnya..








mungkin pada sesetengah orang ia nampak rumit, tapi percayalah hasilnya tidak merugikan anda. 









1 comment:

  1. MGM National Harbor opens casino in Everett - KTM
    MGM National 충주 출장마사지 Harbor announced Thursday 논산 출장마사지 that its casino 목포 출장안마 will open at 10 강원도 출장샵 a.m. on Monday, May 20, welcoming guests back to a 30-table gaming 파주 출장안마

    ReplyDelete